2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Morenginis vyniotinis "JONIS"

Šį vyniotinį galiu valgyt pusryčiams, pietums ir vakarienei. 
Jis nei sunkus, nei lengvas. Nei sausas, nei šlapias. Nei per saldus, nei trūksta saldumo. Žodžiu, jis mano skonio ;)



Darbo kažkiek yra, bet nepervargau :)

Taigi, prie reikalo. Receptas, pagal kurį gaminau:
  • 130 g kiaušinių baltymų (naudojau 4 vnt.)
  • 120 g cukraus 
  • 100 g cukraus pudros
  • 40 g miltų
  • 160 g žemės riešutų

  • 250 ml 36% grietinėlės
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 indelio konservuotų mandarinų
Riešutus pakepkite orkaitėje 5-7 minutes, nulupkite odelę. Palaukite kol atvės ir susmulkinkite (nesmulkinkite iki miltų, turi jaustis riešutų gabaliukai). 
Pradėkite plakti kambario temperatūros baltymus. Kai baltymai pradės baltėti, pamažu suberkite visą cukrų ir plakite tol, kol baltymai taps standūs. 
Atsargiai įmaišykite (patogiausia naudoji silikoninę mentelę) cukraus pudrą, miltus ir riešutus. Gautą masę paskleiskite skardoje, prieš tai į ją įtieskite kepimo popierių. Jei orkaitė kepa netolygiai, kepkite su ventiliatoriaus funkcija 10 minučių 180C, tada temperatūrą sumažinkite iki 140C ir dar kepkite 10 minučių. Jei orkaitė kepa lygiai, galite kepti 10 minučių 200C ir 10 minučių 160C. 
Ant stalo pasitieskite kepimo popieriaus lapą. Ištaukę iš orkaitės morenginį lakštą, apverskite ant patiesto lapo ir susukite kaip vyniotinį. Be jokios abejonės, jis lūš ir trupės. Bet nebijokite ;) Palikite taip susuktą šiek tiek atvėsti. 
Tuo metu suplakite grietinėlę su cukrumi. Pravėsusį vyniotinį atsukite, paskleiskite plaktą grietinėlę ir išdėliokite mandarinų skilteles. Popieriaus pagalba, susukite vyniotinį ir įvynioję į popierių padėkite į šaldytuvą nakčiai ar pusdieniui. 


Prieš pateikdami į stalą, papuoškite cukraus pudra. 
Baisu? Tikrai ne. 

p.s. kepdami riešutus, būkite dėmesingi ir nesudeginkite jų :) ko aš beveik nepadariau.. plakdami grietinėlę, būkite dėmesingi ir neperplakite jos iki sviesto, ko aš  beveik nepadariau. 
Gaminkite su meile ir atsakomybe, draugai ;)

p.p.s. riešutų kitą kartą naudosiu mažiau, na gal kokį 100 g.
Grietinėlės kitą kartą naudosiu daugiau, na gal 350 ml.

Taigi, tokios buvo mano Šv. Velykų vaišės sau pačiai, nes draugai gavo macarons'ų ;)

4 komentarai:

  1. skanus, kepsiu dar, tik kazko reik ideti i plakta grietinele, gal citrinos sulciu, kad nesijaustu grietineles sutroskusio kvapo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man nesijautė jokio sutroškusio kvapo, gal Jūs perplakėte? Gal šaldytuve kažkoks blogas kvapas laikėsi?

      Panaikinti
  2. Bandykit grietinele maisyt su plykitu kremu, taip dar skaniau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš sutepiau tiršta uogiene.

    AtsakytiPanaikinti